Home / Projecten / Tweede editie Binnenvaartdagen Zwijndrecht is een groot succes geworden

Tweede editie Binnenvaartdagen Zwijndrecht is een groot succes geworden

De tweede editie van de Binnenvaartdagen Zwijndrecht in 2022 is ruimer opgezet, veelzijdiger, sfeervoller en nog educatiever. Allemaal zaken die de organisatie zich ten doel heeft gesteld na de unieke eerste editie in 2019. Als dan blijkt dat die doelen in het weekend van 9 t/m 11 september ruimschoots zijn gehaald, zie je alleen nog maar lachende gezichten in de thuishaven van de binnenvaart.

Geen wonder dat Rutger Hoogerwerf van BURO RUW daags na het grootse binnenvaartevenement het nummer ‘jij krijgt die lach niet van mijn gezicht’ niet hoeft op te zetten. Hij maakt samen met Piet de Bruin van Horeca Advies & Organisatie en Jan van Laar van Maritiem Media deel uit van Stichting Binnenvaartdagen Zwijndrecht. “Het was nooit zo’n succes geworden als wij niet de steun hadden gekregen van al die grote en kleine sponsors, waaronder hoofdsponsor Stichting Vrienden van de Binnenvaart die veel binnenvaartbedrijven vertegenwoordigt.”

Toch was het vrijdag nog helemaal niet zeker of het allemaal zo goed zou aflopen. Al tijdens de opening, verzorgd door burgemeester Hein van der Loo, Rob Lensink van BLN, Raymon Berkhout van VVDB en aalmoezenier Bernard van Welzenes, komt de regen met bakken uit de hemel zetten. “Dat heeft een kleine tweeduizend scholieren niet tegengehouden om langs te komen”, aldus Hoogerwerf. “Zij bezochten de bijna zestig tenten aan de kade met daarin uitsluitend binnenvaart gerelateerde bedrijven. En de twaalf schepen aan de kade waaronder de Ab Initio, het nieuwe duurzame opleidingsschip van het STC. Ik ben heel blij dat het educatieve aspect van deze dag niet in het water is gevallen. ’s Avonds, rond het optreden van de Wannebiezz is het weer droog en voor het podium nog redelijk vol.”

Zaterdag, met stralend weer, is het ontzettend druk. “Tijdens het optreden van OG3NE zelfs zo bomvol dat het niet meevalt om een plekje te veroveren op het Maasplein. Deze dag is podiumgericht met o.a. Daantje, Joël Borelli, DJ Ajen en de Nile Rogers Tribute Band. Ook de horeca draait op volle toeren. De bars, foodtrucks, poffertjes- en foodkramen hebben het er maar druk mee. De draaimolen in de kinderhoek draait onophoudelijk zijn rondjes. De moedigen verdwijnen in de duiktank van Antwerpen Underwater Solutions, de F1 en vaarsimulatoren worden volop gebruikt. De flyboard show maakt indruk en op de rivier is het een gekrioel van sloepen, rondvaartboten en speedboten tot een elektrische draagvleugelboot aan toe.” De voorbijvarende binnenschepen op de Oude Maas zijn ondertussen het bewijs dat de binnenvaart altijd doorgaat.

Nieuw in de 2022 editie is de zondag. “Deze dag is bedoeld als een echte familiedag. De ondernemers en organisaties krijgen de gelegenheid hun tent te openen als ze dat willen, de helft heeft daar gehoor aan gegeven. Ook deze dag zijn de schepen druk bezocht en is de line-up op het podium meer easy listening met o.a. Franklin Brown en de Tiny Little Bigband.

Hoogerwerf: “De beveiligers hebben een record totaalaantal van ruim 25.000 bezoekers geteld. Tijdens een evenement waar best een biertje en een wijntje wordt gedronken, zijn er nul incidenten. Zo blijft het ook leuk voor die beveiligers, vrijwilligers, politie en EHBO. Verschillende enthousiaste standhouders hebben zich al aangemeld voor de volgende keer. Wanneer de volgende Binnenvaartdagen Zwijndrecht komen is niet zeker, maar dat ze er komen staat als een paal boven water.

Top