Home / Projecten / Stichting Beeldenpark Drechtoever bestaat 25 jaar en pakt groots uit

Stichting Beeldenpark Drechtoever bestaat 25 jaar en pakt groots uit

‘Het moet een groots feest worden, waar oud en jong van zal genieten’ zo stelt Bas den Hartog namens het bestuur van de Stichting Beeldenpark Drechtoevers.

Het is volgens hem uniek in Nederland dat een Stichting met vrijwilligers al 25 jaar actief is om beeldende kunst in de openbare ruimte te presenteren aan een breed publiek. Vanaf 1 september beginnen de festiviteiten, waarbij ook de inwoners uit de hele regio van harte welkom zullen zijn. Den Hartog: ‘In Zwijndrecht, Papendrecht en Alblasserdam worden beelden langs de rivieroevers geëxposeerd. Je loopt er soms gedachteloos aan voorbij, maar allemaal vertellen ze hun eigen verhaal. In het kader van het 25-jarig jubileum wilden we vernieuwend zijn en vooral vooruitkijken. De wereld verandert en daarmee ook de beeldende kunst’. Destijds is begonnen met het exposeren van 25 beelden. Momenteel staan er meer dan 80 langs de rivieroevers.

De festiviteiten

Op 1 september worden er op het Raadhuisplein beelden geplaatst van Arianne Moerman en anderen in een showroomcontainer en drie grote stenen beelden van Rob Schreefel. In de publieksruime van het gemeentehuis van Zwijndrecht komt het schaalmodel van het beeld Choëphore (Hanneken van Dordt) van de Dordtse beeldhouwer Gerhard Lentink. In het Noordpark zullen de beeldend kunstenaars Roel Teeuwen en Johan Sietzema twee landschappelijke kunstwerken realiseren. Deze kunstwerken worden gemaakt van natuurlijke materialen uit de regio. Bij dit maakproces worden deels ook leerlingen van basisscholen betrokken. Bezoekers aan het Noordpark kunnen dit maakproces vanaf 1 september tot 15 september ter plekke volgen.

Vooruitzien

De titel van het Jubileum is Vooruitzien. In het voorgaande is kort teruggekeken op het ontstaan van de Stichting. Gezien ontwikkelingen in de sector wil de Stichting dat er vooral vooruit gekeken wordt. Dat is de reden dat curator Piet Augustijn ervoor gekozen heeft om twaalf gerenommeerde beeldhouwers, die al jaren bij de Stichting exposeren, te benaderen. Aan hen heeft hij verzocht om aan jonge(re) kunstenaars te vragen om een werk beschikbaar te stellen voor de jubileumtentoonstelling. Op deze wijze wordt hen een podium geboden om zich te manifesteren, zodat het publiek kennis kan nemen van allerlei nieuwe ontwikkelingen op het gebied van beeldende kunst.

In tentoonstellingsruimte KunZt in het Oude Raadhuis van Zwijndrecht worden in totaal ca. 25 beelden tentoongesteld.

Op 16  september is er een Preview voor genodigden. Op 17 september is de officiële opening plaats voor genodigden.

Na de opening van deze tentoonstelling zullen de festiviteiten worden vervolgd in het Noordpark.

Daar zal om ca. 16.00 uur de feestelijke onthulling van de landschappelijke kunstwerken plaatsvinden met onder meer muziek en theater. Een ieder is van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn, de toegang is gratis!

Jeugd

De Stichting voelt zich verantwoordelijk om jeugd meer te betrekken bij cultuur in het algemeen en beeldende kunst in het bijzonder.

Activiteiten voor de jeugd zijn onder meer een foto-, vlog-, teken- en schilderwedstrijd. Voor de laatst genoemde activiteiten kunnen deelnemers zich vanaf nu opgeven via info@beeldenparkdrechtoevers.nl. Ook volwassenen mogen meedoen met deze activiteiten. Via website www.beeldenparkdrechtoevers.nl, zullen medio oktober de prijswinnaars bekend worden gemaakt.

Den Hartog: ‘Tijdens onze jubileumactiviteiten willen wij jeugd mee laten werken bij het maakproces van een landschappelijk kunstproject en speciale workshops en rondleidingen voor de jeugd geven. Tijdens de officiële opening op de 17e zal vanaf ca. 13.30 uur het Jeugdpopkoor Zinge uit Hendrik-Ido-Ambacht optreden. Ook zullen er dan living statues te zien zijn, gevormd door leerlingen van het Develsteincollege. U kunt hier op het Raadhuisplein van komen genieten.

In het Noordpark worden op 17 september vanaf 16.00 uur optredens verzorgd door jongerendans- en balletschool Stephs Dance en het Theaterhuis.

De muziek wordt verzorgd door het Trio VastGoed. Het wordt een leuk en gezellig feestje, zorg dat je erbij bent!

De Stichting is veel dank verschuldigd voor alle steun van vele organisaties, zoals het Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting MBZ, gemeenten Zwijndrecht en Papendrecht, Stichting Vrienden van het Beeldenpark en uiteraard alle vrijwilligers.

Op website www.beeldenparkdrechtoevers.nl, Facebook en Instagram wordt ook aandacht aan het jubileum besteed.

De expositie in het Oude Raadhuis is vanaf zondagmiddag 18 september t/m 23 oktober door een ieder te bezoeken en de toegang is gratis.

Binnententoonstelling in KunZt, het Oude Raadhuis, Raadhuisplein 1, Zwijndrecht.  (Ingang zijde Burgemeester de Bruïnelaan).
Openingstijden: woensdag, donderdag, vrijdag & zondag (13:30 – 16:30)

Top